Theo Elfrink (1923-2014)

‘Een schilder moet niet denken wat hij gaat schilderen. Dan kopieert hij wat hij denkt. Hij moet zich laten ontroeren door iets wat hij ziet en dat vertalen in zijn manier van schilderen’. Deze uitspraak is typerend voor de bevlogen werkwijze van Theo Elfrink. 
 
Hij is geboren in Babberich bij Zevenaar. Vanaf 1953 woont hij met zijn gezin in Beek-Ubbergen. In 1988 ontvangt hij de Karel de Grote-Prijs van de stad Nijmegen voor zijn gehele oeuvre als schilder, tekenaar en graficus. Tot op hoge leeftijd is Theo Elfrink nog actief werkzaam: ‘Ik moet iets schilderen, want dat is mijn lust en mijn leven.’
 
Zijn werk kan worden omschreven als abstract en expressief. Geliefde landschappen schildert hij veelvuldig en intensief. Daarbij gaat hij uit van karakteristieke elementen zoals paden, bosschages, sloten en verkavelde akkers, die tijdens het schilderen transformeren in een abstraherende interpretatie van het oorspronkelijke natuurbeeld. 
Het werk oogt expressief in de zin dat een gevoelsuitdrukking spreekt uit een gepassioneerd handschrift met vaak uitgesproken en uitbundige kleurcomposities. 
 
Theo Elfrink heeft decennia lang de natuurlandschappen van de Ooijpolder en de grensstreek tussen Beek en de Duitse Niederrhein geschilderd, waarmee hij zich verbonden voelde. Intuïtief bouwde hij zijn natuurimpressies op in sprekende kleuren en ritmische composities. Graag liet hij het gebruikelijke horizonperspectief los om de landschappen van bovenaf weer te geven. Het levert een ideaal gezichtspunt op om vrij te kunnen werken in vorm en kleur.
 
Samen met collega-kunstenaars Jo van Dreumel, Jan-Hein van Rooy en Jaap Wardenier maakte hij studiereizen naar de Borinage in Wallonië, waar de Terrils, steenbergen van kolenafval, werden geschetst. De puntige driehoekige heuvels vormen als industrieel landschap een kenmerkend compositorisch element.
Dichter bij huis tekende en schilderde Theo Elfrink de bouwwerkzaamheden bij de Sluis Weurt aan het Maas-Waal kanaal. Het zijn complexe, compositorisch fraaie registraties van menselijk ingenieurswerk in het rivierlandschap.
 
Theo Elfrink is op verschillende plekken werkzaam geweest, maar het meest bekend is hij van zijn vaste atelier in het zuidelijk bruggenhoofd van de Nijmeegse spoorbrug. Theo was een gewaardeerde verschijning in de Benedenstad.

© 2018 - 2020 stichtingweesgoed | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel